Toen Voske ter wereld kwam, waren we overweldigd door de golf van liefde en verantwoordelijkheid die ons overspoelde. Als kersverse ouders wilden we niets liever dan ervoor zorgen dat ons gezin een plek van veiligheid, geborgenheid en liefde was. We wisten dat we wilden voldoen aan de natuurlijke behoefte van ons kind aan nabijheid en warmte, vooral ‘s nachts. Een baby heeft immers 9 maanden dichtbij en warm in mama’s buik gezeten en haar in haar eigen kamertje leggen voelde erg onnatuurlijk.
Onze reis naar samen slapen begon met een co-sleeper aan ons bed. Dit kleine wiegje was de perfecte brug tussen de wereld van de pasgeborene en de onze. Het stelde ons in staat om Voske dicht bij ons te houden terwijl we toch zorgden voor haar veiligheid. Het geluid van haar ademhaling, het voelen van haar warmte, en de mogelijkheid om haar met een simpele aanraking te kalmeren, zorgden er voor dat we ook ‘s nachts in verbinding konden blijven.
Voske was een kind dat veel behoefte had aan fysieke nabijheid, en we hebben altijd geluisterd naar haar behoeften. Het was geen ongewoon gezicht om ons meisje ‘s nachts in ons bed te vinden, haar kleine handje om de onze geklemd terwijl ze vredig sliep. Ze sliep rustiger en dieper als ze dicht bij ons was, en dat gaf ons gemoedsrust.
Terwijl we samen sliepen, ontdekten we het voordeel van samen slapen tijdens de nachtelijke voedingen. Borstvoeding geven was een stuk eenvoudiger met Voske naast ons in bed. We hoefden niet op te staan of de kamer uit te gaan, wat de nachtelijke voedingen minder stressvol maakte. Het was een kans om te genieten van kostbare momenten van verbinding, zelfs in de stille uren van de nacht.
Toen ze eenmaal geen newborn meer was en uit de co-sleeper begon te groeien hebben we haar gewoon bij ons in bed genomen. Nu ze niet meer helemaal hulpeloos was durfden we het aan om haar gewoon tussen ons in te laten slapen. In de peutertijd begon dit toch wel erg krap te worden en bouwden we een groot familiebed van oude pallets.
Het samen slapen heeft lang voor ons gewerkt. Het voelde echt dat we op drukke dagen waarop we werkten en Voske bij de gastouder was de gemiste nabijheid in de nacht konden inhalen. Ook voor mijzelf was het samen slapen erg fijn, zeker toen ze wat ouder werd en een peuter/kleuter was sliep ik een stuk makkelijker in als mijn meisje lekker naast me lag.
Naarmate Voske ouder werd, begon ze interesse te tonen in haar eigen kamer. In het begin wilde ze vooral in haar eigen kamer spelen, en wilde ze liever bij ons inslapen. Helemaal prima, we legden haar vaak als ze sliep in haar eigen kamer (wat we van te voren aangaven) en dat vond ze ok. Uiteindelijk leerde ze ook inslapen in haar eigen bed. Eerst met ons er bij tot ze sliep en dit hebben we steeds verder afgebouwd. Nu ze 6 is slaapt ze over het algemeen in haar eigen kamer in, maar uiteraard gebeurd het wel eens dat ze het toch even nodig heeft dat we bij haar blijven tot ze slaapt of kruipt ze ‘s nachts bij ons in bed. En dat is gewoon ook heel welkom!
Het samen slapen met Voske heeft niet alleen geholpen bij haar slaapproblemen, maar heeft ook onze band versterkt. We hebben genoten van de kostbare momenten van nabijheid en troost die het met zich meebracht. Het heeft ons geleerd om te vertrouwen op onze intuïtie als ouders en te doen wat het beste is voor ons gezin.
Voordelen van Samen Slapen:
- Versterkte Band: Samen slapen heeft onze band met Voske versterkt. We hebben de gelegenheid gehad om de liefde en geborgenheid te delen die alleen ‘s nachts kan worden ervaren.
- Rustige Nachten: Voske sliep rustiger en dieper als ze dicht bij ons was. Dit betekende ook dat wij als ouders meer rust kregen, wetende dat ze veilig en tevreden was.
- Minder Stressvolle Voedingen: Nachtelijke voedingen werden een stuk minder stressvol. We hoefden niet uit bed te komen en konden genieten van intieme momenten terwijl we voor Voske zorgden.
- Vertrouwen op Intuïtie: Het samen slapen met Voske heeft ons geleerd om te vertrouwen op onze intuïtie als ouders. We deden wat het beste was voor ons gezin en luisterden naar de behoeften van ons kind.
In een wereld die vaak gericht is op onafhankelijkheid en zelfstandigheid, hebben we ervaren dat samen slapen een liefdevolle manier is om te voldoen aan de behoefte van ons kind aan nabijheid en verbondenheid. Het heeft ons geholpen om een fijn nest te creëren, een plek waar iedereen zich fijn, veilig en geborgen voelt. Samen slapen kan een waardevolle stap zijn op het pad van het ouderschap en heeft ons gezin harmonie en liefde gebracht.